maandag 7 november 2016

Grootmoeder's Edwardian theekastje

 Prachtig kastje van grootmoeder.

Met bruinrood hout dat sierlijk is bewerkt, meerdere glazen raampjes zodat je goed kunt zien waar het mooie theeservies staat. Je kunt het natuurlijk ook gebruiken voor gebaksbordjes in te bewaren, of je zilveren theelepeltjes.

De kopjes en schoteltjes die je vaak gebruikt, zet je natuurlijk bovenop het dienblad. Met de lepeltjes in een mooi lepelvaasje, die we evt ook wel hebben in de zaak. En een mooi theelicht, die we ook hebben. Je wilt toch niet dat je thee koud wordt!

 Het dienblad is van het kastje af te halen. Verrassend, maar hartstikke handig voor als je visite hebt en je thee leuk wilt serveren.

Daar moet natuurlijk ook een heerlijk koekje bij. Laten we nu ook nog leuke koekjestrommel hebben in de zaak?



Dit is de zijkant van het prachtige theekastje.
Ook aan de zijkant zitten glazen raampjes, en eigenlijk helemaal rondom. Ook hier is het hout mooi sierlijk bewerkt in Edwardian stijl.














Dit zou je eventueel op het dienblad kunnen zetten.
Een foto in een lijstje doet het altijd goed.


Kom je het theekastje snel live bekijken?
Dat kan!

Bouwman Curiosa
Poelestr 38/1
9712KB Groningen

Open op vrijdag en zaterdag van 11 - 17u.
Maar natuurlijk ook op afspraak!












dinsdag 11 oktober 2016

Groningen op hardboard!

We hebben al een tijdje deze mooie oude foto's op hardboard in de winkel. Op zich niks nieuws. Maar nu kun je ze ook kopen via internet en kunnen ze toe gezonden worden.
Hoe makkelijk is dat!
www.etsy.com/shop/bouwmancuriosa

De foto's zijn genomen tussen 1900 en 1930 ongeveer door een van Groninger bekende stadsfotografen.
Bovenstaande foto is van de stadsmuur in de Ebbingestraat, binnenzijde stadsmuur. De foto is gemaakt vlak voordat de muur werd ontmanteld.

Foto rechts is van de Grote Markt. Waar nu (nog) de Expo zit, zat vroeger de Cinema bioscoop. Links van het linkerpand is de Gelkingestraat.


De Boteringebrug, met het pand waar nu Auberge Corps de Garde gevestigd zit. Mooie oude foto met een bijna onherkenbare brug.

Foto hieronder is de hoek A kerkstraat en A kerkhof. Tot voor een tijdje geleden zat hier een sigarenzaak gevestigd.
De foto hieronder is de Boteringebrug. Ook hier zie je weer het pand waar nu het hotel Auberge Corps de Garde gevestigd zit. Schepen voeren voorheen op tij, ook in de stad had je tij en dat kun je mooi zien op deze foto. Er was een open verbinding met de zee.

De foto's op hardboard zijn geen kleintjes. Ze zijn 45 cm x 61 cm en wegen 1800 gram. Aan de achterkant zit een koord zodat hij meteen aan de muur kan!
In de jaren '70 zijn de zwart wit foto's uitvergroot en op hardboard bevestigd, zoals destijds in de mode was.

www.etsy.com/shop/bouwmancuriosa

Bouwman Curiosa
Poelestraat 38/1
9712KB Groningen
bouwmancuriosa@gmail.com
06-13939008

Open: vr + za 11 - 17 uur

dinsdag 30 augustus 2016

#TravelTuesday met Jip en Janneke





Na een zondag van relaxen en een maandag waarop dingen niet schijnen te lukken, is daar dan eindelijk de dinsdag aangebroken. #TravelTuesday.

De vakantie is helaas wel voorbij, maar voor velen zit de stemming er nog steeds in. Het weer is weer zonnig en warm.


Je kunt fijn terugkijken op de mooie plekken waar je bent geweest de afgelopen weken en welk land je hebt mogen vereren met je bezoek.

Of ben je gezellig in ons eigen kikkerlandje gebleven?

Misschien heb je wel heerlijk gepicknickt in de natuur, met zo'n mooie rieten mand gevuld met allerlei heerlijkheden.

Dunnetjes overdoen?

We hebben hier de kinderversie van Jip en Janneke! Er zit genoeg in aan kopjes en schoteltjes, dus de vriendjes en vriendinnetjes van uw kinderen kunnen meedoen. Is dat niet gezellig?


De rieten mand is gevuld met:

Een theepot met deksel,
2 melkkannetjes,
1 suikerpot met deksel,
7 kopjes,
8 schoteltjes,
4 servetjes,
en 1 tafelkleedje.

We vragen €20 voor deze gevulde Jip en Janneke mand.

maandag 29 augustus 2016

Boulevard of Broken Dreams 2016


Een mooie zonnige avond met een prachtig oranje zonsondergang voorspelt vaak niet veel goeds. Immers: avondrood, water in de sloot. Hoe prachtig het gezicht ook. En ach, je denkt al snel dat het allemaal wel mee zal vallen. Zeker met een mooie avond bij Noorderzon in het verschiet. Er was een leuke band, en na een heerlijke dag in de zaak hadden we er echt zin in.

Samen met een gezellige club vrienden, bijkletsen en een biertje erbij. Het Noorderplantsoen is uitermate geschikt voor dit leuke festival. Het was niet echt heel druk, dat viel wel mee. In de stad werd Bommen Berend gevierd met ook daar en leuk programma, daar bleven veel mensen waarschijnlijk hangen.
volksvermakengroningen.nl


Op een gegeven moment begon het wat te spatten. Ach, het zal wel weer overgaan of meevallen hoop je dan, want het is zo gezellig en gemoedelijk. Je wilt immers nog niet naar huis. Moeder Natuur dacht er helaas anders over. Wat begon als een paar sputters, ontaarde in een beste bui die niet meer ophield! Mensen gingen schuilen of rennend naar huis. Buitenactiviteiten werden afgelast en de regen viel met bakken uit de hemel. Er was geen houden meer aan. Ook wij dropen af en kwamen als verzopen katten thuis.

Volgend jaar een herkansing. Ik kijk er nu al naar uit:
Sunny Boulevard of Noorderzon dreams 2017




zaterdag 27 augustus 2016

Vooruitziende blik

Wij hebben een vooruitziende blik. Je las het al. We hebben onze vitrinekast al helemaal klaar voor de kerstdagen. Het kristal staat te blinken en wacht met smart om gebruikt te worden. Maar weet je, een koel roseetje op de zwoele zomeravond mag ook best uit een prachtig glas van kristal gedronken worden! Voor gemiddeld €5 per stuk zit jij op de eerste rij. Proost!

Bouwman Curiosa
Poelestraat 38/1
Groningen
www.bouwman-curiosa.nl
Open vr en za 11-17

vrijdag 26 augustus 2016

Lekker zwemmen

Vandaag is de laatste dag dat je lekker kunt plonzen, duiken en zwemmen in de Papiermolen, deze zomer. Dit seizoen. Aldus het Dagblad van het Noorden vandaag. Gelukkig wordt het volgende week minder warm, dus dan is het voor de waterratjes iets minder wreed. Wij hebben een leuk oud zwart/wit ansichtkaartje uit 1959 gevonden in onze verzameling kaarten van de Stad. Leuk om de verschillen te zien tussen vroeger en nu. Wat echt mist, is de klok op de gevel van de badhokjes. Ach, wie heeft er niet gezwommen in de Papiermolen....

donderdag 25 augustus 2016

Zomerhitte






















woensdag 24 augustus 2016

Onze heerlijk rommelige winkel

Wij hebben een heerlijk rommelige winkel. Zo leuk als klanten dat zeggen, want wij houden van rommelig. Een snuisterwinkel zegt de klant ook wel eens. Ook daar zijn wij het roerend mee eens, want wat is nou leuker dan lekker de tijd te nemen om te snuisteren en te snuffelen tussen mooie spulletjes? Je verliezen in het moment. Geen haast. Tijd bestaat niet.
We hebben dan ook van alles. De mooie houten naaidoos van je oma, prachtige foto's van Groningen-stad uit 1920-1930, een rekje kleding en authentieke badpakken uit de jaren '60, een jolige poster van deurformaat met onderbroekenlol, mooi aardewerk van oa Tichelaar Makkum of Delft, transistorradio's uit de jaren '60 (geweest van een heuse verzamelaar), een ruime bak met leuke elpees en singeltjes uit de jaren '60/'70/en '80.
Wat nieuw is in de winkel, zijn de prachtige schilderijen van Tatyana Murova. We hebben er in ieder geval zes, waarvan er drie in de kleine etalage hangen. De schilderes komt oorspronkelijk uit de Oekraine en schildert met veel stijl en kleur. Klanten worden vrolijk van haar werk. Ik ook. We hebben niet alleen haar schilderijen, maar ook muismatjes en magneten. En ook een doosje met verschillende ansichtkaarten van haar werk.

We hebben een steeds wisselende kollektie leuke spulletjes uit vroeger tijden. De etalages wisselen steeds van leuk materiaal, maar de winkel ook. Zie je iets leuks, neem dan kontakt met ons op, of kijk in onze webwinkel:

http://www.bouwman-curiosa.nl/

We zijn open elke vrijdag en zaterdag van 11:00-17:00. Tot dan!

maandag 22 augustus 2016

Vergane glorie... maar eens zo vertrouwd.

 Een mooie uitgebrachte ansichtkaart van oa de bussen bij de V&D. Wie kent dit plaatje niet? Zo vertrouwd. Helaas is dit al een tijdje veranderd, en nu zit zelfs V&D zit er niet meer, maar we hebben nog wel een leuke link waarbij je de lege verdiepingen kunt zien.
http://www.dvhn.nl/groningen/Fotoserie-lege-verdiepingen-in-V-en-D-Groningen-21280199.html


Wachten op de bus bij V&D. De tweede van links bij de bushalte zou ikzelf geweest kunnen zijn, en wat zie je de oude oostwand van de Grote Markt duidelijk op deze foto van de Beeldbank Groningen. Hier een link:
https://www.groningerarchieven.nl/onderzoek/interessante-websites/beeldbank-groningen
Ook dit wordt anders, en de veranderingen vorderen gestaag. Voor degenen die van oud en ouder Groningen houden, hebben wij mooie ansichtkaarten in klein formaat. Zwart / wit of ingekleurd.

woensdag 10 augustus 2016

#WaybackWednesday

#WaybackWednesday

De doofpot. Dat is echt way back. We kennen de doofpot nu nog maar van de uitdrukking ''Iets in de doofpot stoppen.''

Een doofpot stond vroeger bij de kachel. Om het hout uit de kachel in te doen om te doven, als de kachel uit moest. Het deksel ging er dan op zodat er geen zuurstof meer bij kon. Zo kon, met een beetje geluk, het hout nog een tweede keer gebruikt worden voor de kachel.

Nu, met de centrale verwarming, leven we in een heel andere tijd. En is alleen de uitdrukking gebleven. Heel af en toe zien we eens een doofpot voorbij komen, en ik moet zeggen: Die schaffen we dan ook meteen aan voor de winkel. Heel geschikt om kado te doen aan iemand die over een bepaald onderwerp niet wil praten.
De vorige hebben we op deze manier verkocht, als spraakmakend verjaardagskado. Dat bleek een geslaagde grap.

De hoogte van deze doofpot is 34 cm, en de diameter is 13 cm. Hij staat op 3 lage pootjes en is gemaakt van 2 kleuren koper en heeft een handig handvat. Hij is echt gebruikt, dat is te zien aan de binnenkant. Een mooi stukje tastbare geschiedenis. Uit een andere tijd. Way back.

maandag 8 augustus 2016

#ManicMonday

#ManicMonday,

Wie kent het niet? Dan bedoel ik niet alleen de fantastische muziek van de Bangles natuurlijk, maar ook de dag waarop alles net niet lijkt te lukken. De vervelende blues die je na het gezellige of uitbundige weekend ongevraagd komt vergezellen. De ''blik'' die bij de #ManicMonday hoort, zien we aan de derde Bangle van links. Zij heeft het helemaal begrepen.
Wij hebben een doos vol aan leuke singles van de jaren '60, '70 en voornamelijk '80', maar deze van de Bangles natuurlijk net niet. Typisch #ManicMonday

donderdag 4 augustus 2016

#ThrowbackThursday

#ThrowbackThursday is de dag om een oude foto te plaatsen op het internet. Deze hashtag is heel populair op social media, dus doen wij vrolijk mee! Dit is een foto van het interieur van onze zaak, in 2011. We verkochten nog geen vintage en curiosa, maar herenmode onder de naam Bouwman Ondermode. Je zou vermoeden dat de foto ouder is, maar dat is hij niet. De winkel is van 1932, en het interieur is altijd hetzelfde gebleven. Dat vinden we juist zo leuk. Ik bedoel; harde muziek en een marmeren vloeren kan altijd nog, toch? Dat schijnt supermodern te zijn, maar daar houden we ons nou net niet mee bezig. Eigenlijk zijn we gewoon hopeloos ouderwets. Heerlijk!


dinsdag 2 augustus 2016

#TransformationTuesday


#TransformationTuesday

We houden ervan. Transformatie bedoel ik. Het verschil tussen oud en hedendaags. Maar ook plekken die de tand des tijds hebben doorstaan hebben ook zeker onze aandacht. En misschien wel meer. Neem nou dit mooie plekje van Groningen!


De Hoek van Ameland (rechts). Links van het midden de Noorderhaven, rechts het begin van de Hoge der A. Het witte gebouw is het voormalige havenkantoor, een rijksmonument.

De bovenste foto is uit de jaren '20/'30 en de onderste is genomen door mijzelf, eergisteren.

Prachtig stukje geschiedenis, en laten wij nou ook oude foto's verkopen van de stad?
Kijk hier:

http://www.bouwman-curiosa.nl/c-3417874/foto-s-kaarten/

Nog niet alle foto's staan op de webshop. Maar we zijn natuurlijk ook gewoon geopend op vrijdag en zaterdag tussen 11:00 en 17:00 Tot dan!

Bouwman Curiosa
Poelestraat 38/1
9712 KB Groningen.

maandag 1 augustus 2016

#MondayBlues

De Monday Blues. Met een #, want dat hoort erbij tegenwoordig. Vandaag is het weer zover. De maandag is weer losgebarsten. Dat wil zeggen, de #Maandag. Inclusief de blues. Het waren weer twee fantastische dagen in de zaak, vrijdag en zaterdag. Dan is de #Maandag, na ook zo'n gezellige #Zondag altijd een beetje katerig. Een dag om bij te komen, zeg maar. We hebben weer fijne mensen kunnen helpen aan de spullen waar ze al heel lang naar op zoek waren en nergens konden vinden. Dat voelt goed, en het is ontzettend leuk. Wat ook heel leuk is, is om ons mooie pand weer te kunnen laten zien aan de klanten. Want vintage artikelen verkopen nu eenmaal fijner in een vintage pand!

https://www.facebook.com/BouwmanCuriosa/
http://www.bouwman-curiosa.nl/
https://twitter.com/bouwmancuriosa

zaterdag 30 juli 2016

De vlag ging uit.

De vlag ging weer uit vandaag!

Net als gister, we hadden er weer zin in! We hadden notabene twee reserveringen voor ons grote wandbord van Gijs Gans (zie https://www.facebook.com/BouwmanCuriosa/ )
En met nummer twee mocht Gijs mee naar huis. Hoe mooi is dat, het is altijd leuk om te weten waar onze vintage spullen heengaan. Wat hun nieuwe huis wordt, zeg maar. We hebben een autoped uit de fifties verkocht en die ging naar Duitsland, een dubbel Tomadorek ging naar Belgie, een vintage loopstoeltje uit de dertiger jaren ging naar Borkum, en er komt regelmatig een Amerikaan die Nederlands aardewerk komt kopen, zoals: Makkum, Workum, etc. Dat neemt hij mee voor zijn familie in Amerika! We zijn hier best wel een beetje trots op. Ook daarom hangen we de vlag uit. Leve onze leuke klanten!

donderdag 28 juli 2016

#ThrowbackThursday


#ThrowbackThursday

Als voormalig filiaal van Bouwman Herenmodes zitten wij sinds 1932 gevestigd in de Poelestraat op nummer 38/1 te Groningen.
We hebben het pand zoveel mogelijk in originele staat weten te behouden, wat de klant bij binnenkomst een terugblik in de tijd geeft. We verkopen geen herenmode meer, ook geen ondermode voor mannen, maar nu verkopen we iets wat heel goed bij ons interieur past, namelijk vintage artikelen.We geven mooie spullen uit oude tijden een nieuwe kans. En wat is er nou mooier?

De bovenste foto is genomen in 1969, en de onderste is van vorige week. Wat een verschil! Gezellig met de terrassen uit!

donderdag 14 januari 2016

Welkom bij Bouwman Curiosa

Druk bezig met onze webshop. Hij is natuurlijk nooit klaar, maar hier kun je alvast een kijkje nemen!



Bouwman Curiosa is een gezellige winkel in vintage artikelen in hartje Groningen. Het mooie pand bestaat sinds 1932. We hebben praktisch niets veranderd in de zaak en bij binnenkomst doe je een stap terug in de tijd. Kom eens langs!
We zijn open op vrijdag en zaterdag van 11 uur tot 17 uur. We hangen de vlag uit en de deur staat letterlijk open voor je.
Tot die tijd kun je hier op de webshop winkelen. We bieden veel verschillende artikelen, en omdat het vintage is, hebben we van veel artikelen er maar eentje.
Tot ziens!
Bouwman Curiosa, Poelestraat 38/1, 9712KB Groningen

http://www.bouwman-curiosa.nl

maandag 4 januari 2016

Transistor radio's

 Nieuw bij Bouwman Curiosa:


Diverse transistor radio's uit begin jaren 60 van de vorige eeuw. Met of zonder originele box, in allerlei kleuren en uitvoeringen.
Collector's items!
Hier enkele voorbeelden:



Onder andere de Invicta 6 radio model 200, kompleet met originele box, bescherm/reishouder, oordopjes (incl. tasje) en een kleine poetsdoek.


De SIX radio van Tempest, in rode uitvoering. Evenals de blauwe Invicta heeft ook deze radio een vrolijk kleurtje.

De Tempest SIX Radio  in het ''shirt pocket console'' model. Kompleet met doos, batterij (nog in folie)
bescherm/reishouder, oordopjes (incl. tasje) en een kleine poetsdoek.



Bouwman Curiosa
Poelestraat 38/1
9712KB Groningen

Open: vr + za 11:00 - 17:00